Blogul Alinan

Categorie:Creșterea copiilor
Toddleri

Trecerea de la grădiniță la școală: Cum să faci acest proces mai ușor pentru copii

143
Vezi mai multe articole
trecerea-de-la-grdini-la-coal-cum-s-faci-acest-proces-mai-uor-pentru-copii

Trecerea de la grădiniță la școală reprezintă un pas important pentru copii și familiile lor. O schimbare dificilă, care influențează evoluția socială, cognitivă și emoțională a celor mici. Presiunea este resimțită și de către părinte, care la rândul său trebuie să se pregătească psihologic pentru acest prag. Comportamentul său îi va confirma copilului dacă școala este un loc de care trebuie să fugă sau un loc prietenos, în care va învăța multe lucruri noi. 

Adaptarea copilului la școală reprezintă un proces care vine la pachet cu noi responsabilități și asimilare de noi deprinderi și cunoștințe. Un nou mediu, alți colegi, iar educatoarea este înlocuită de învățătoare. 

Procesul de acomodare are loc în primele două-trei săptămâni de școală.


Câteva sfaturi pentru a-l face mai ușor, iar școala mult mai plăcută și prietenoasă:

  • Comunică cu cel mic. Întreabă-l cum se simte, ce-l sperie, ce-l bucură, cum sunt colegii/doamna învățătoare, răspunde-i la întrebări ș.a. Fii înțelegător cu el.
  • Prezintă școala pozitiv – un loc în care își va face noi prieteni, va învăța lucruri noi, va petrece timp plăcut. 
  • Vorbește cu el despre cum ar trebui să se comporte la școală. Explică-i copilului de ce sunt importante regulile, cum să le accepte, dar și cum să gestioneze emoțiile când o activitate nu-i place sau nu a înțeles ce i se cere. Poți repeta, acasă, regulile „clasei” cu copilul, pentru a le reține și înțelege mai bine.
  • Ajută copilul să se obișnuiască cu responsabilitatea de a fi atent la ore, de a se implica și de a-și face temele. De asemenea, discutați și despre consecințele care apar dacă nu respectă regulile. 
  • Concentrează-ți atenția pe dezvoltarea acestuia, nu pe cât de bine și-a îndeplinit sarcinile sau pe calificativul primit.
  • Nu presa copilul, creează-ți așteptări realiste și ascultă-l.
  • Încurajează-ți copilul. 
  • Ajută-l pe cel mic să-și facă noi prieteni. 
  • Jucați-vă de-a școala sau transformați pregătirea pentru școală într-un joc.
  • Povestește-i copilului despre cum a fost când ai mers tu prima oară la școală.
  • Pregătește-l pe cel mic pentru noile activități.
  • Creează o nouă rutină – ora de pus la somn, ora de trezire, ora de făcut teme, de joacă ș.a.


Timpul zboară foarte repede. Parcă ieri duceai copilul la grădiniță, iar acum trebuie să-l ajuti să se familiarizeze cu școala. Tranziția vine cu multe provocări, dar printr-o comunicare bună cu cel mic și atenția concentrată pe nevoile sale, o poți face mult mai ușoară. Un copil care are un start bun va face față cu brio cerințelor din colectivitate, va fi deschis și nu-i va fi frică de solicitările primite.

Citește și...

Am selectat câteva articole care s-ar putea să te intereseze. Nu ezita să arunci o privire și să ne spui părerea ta!