ce-trebuie-s-tii-despre-alimentele-procesate

Procesarea se referă la metode prin care trece hrana până ajunge să fie consumată, cum ar fi conservarea, congelarea, refrigerarea, deshidratarea, murarea sau coacerea. Atunci când spui mâncare procasată te gândești la mâncare nesănătoasă, dăunătoare pentru organism, însă nu toate formele de procesare sunt dăunătoare.


Alimente procesate bune

Congelarea este un proces eficient pentru păstrarea fructelor, a legumelor și cărnii pentru că împiedică dezvoltarea microorganismelor care duc la degradarea și alterarea alimentelor. Pasteurizarea și ambalarea în vid sunt alte metode folosite pentru prelungirea duratei de viață a alimentelor. Problema intervine atunci când congelarea sau conservarea se realizează cu o cantitate mare de sare sau zahăr.

Alimente procesate pe care le poți consuma: cereale integrale, lapte degresat, fructe și legume congelate sau conservate, fructe uscate, conserve de peşte (somon, ton), pâine din făină integrală


Alimente procesate de evitat

Alimentele procesate, cum ar fi mâncarea semi-preparată, dulciurile ș imezelurile, pot fi dăunătoare pentru sănătate din cauza conținutului ridicat de sare, zaharuri și grăsimi, precum și din cauza aditivilor artificiali. Acești aditivi sunt asociați cu un risc crescut de sindrom metabolic și obezitate. În plus, expunerea alimentelor semi-preparate la temperaturi ridicate (prin prăjire) poate duce la formarea acrilamidei, un compus organic cu potențial cancerigen.


Alimentele ultraprocesate: mezelurile, supele instant, băuturile zaharoase, chipsuri, covrigei, pizza, pâine albă, sandvișuri din comerț, brânză topită, sosurile din comerț, margarină, produse de tip fast-food, popcorn la microunde.

Citește și...

Am selectat câteva articole care s-ar putea să te intereseze. Nu ezita să arunci o privire și să ne spui părerea ta!