Blogul Alinan

Categorie:Flora intestinală

Cum influențează flora intestinală sistemul imunitar?

111
Vezi mai multe articole
cum-influeneaz-flora-intestinal-sistemul-imunitar

Flora intestinală (microbiomul intestinal) este formată din totalitatea microorganismelor (bacterii, virusuri, fungi) care trăiesc în tractul intestinal. Acestea îndeplinesc multiple funcții esențiale pentru organismul uman, printre care se numără și susținerea sistemului imunitar.

Iată cum poate influența flora intestinală sistemul imunitar:

 

Dezvoltarea sistemului imunitar – Mai ales în primii ani de viață, flora intestinală joacă un rol esențial în ceea ce privește dezvoltarea sistemului imunitar. Microorganismele prezente în intestin stimulează dezvoltarea sistemului imunitar, pregătind organismul pentru a face față infecțiilor și patogenilor, contribuind astfel la formarea unui răspuns imun adecvat.

 

Toleranța imună – Flora intestinală contribuie la dezvoltarea și menținerea toleranței imune (capacitatea sistemului imunitar de a tolera antigenele non-dăunătoare și de a evita reacțiile imune excesive). Astfel, prin interacțiunea cu flora intestinală, sistemul imunitar ,,învață” să recunoască și să facă diferența dintre bacterii și alte microorganisme benefice și cele dăunătoare, prevenind astfel reacțiile inflamatorii excesive, autoimune sau alergice.

 

Producția de substanțe bioactive - Microorganismele din flora intestinală produc o varietate de substanțe bioactive, precum acizi grași cu lanț scurt, vitamine și metaboliți. Aceste substanțe au capacitatea de a modula activitatea sistemului imunitar și de a promova sănătatea intestinală.

 

Bariera imunitară - Flora intestinală menține integritatea barierei intestinale, împiedicând pătrunderea microorganismelor patogene în organism, prevenind astfel infecțiile și inflamațiile. De asemenea, aceasta are capacitatea de a instrui sistemul imunitar să recunoască corect agenții patogeni și substanțele inofensive.

 

Interacțiunea cu celulele imunitare - Microorganismele prezente în flora intestinală interacționează constant cu celulele imunitare aflate în mucoasa intestinală. Astfel, este stimulată producția de celule imunitare specializate, cum ar fi celulele T și celulele B (limfocite), care sunt implicate în răspunsul imun adaptativ.

 

Dezechilibrele din flora intestinală, precum disbioza, pot afecta buna funcționare a sistemului imunitar și pot cauza diverse afecțiuni imune. De aceea, este important să avem grjă și să menținem echilibrul florei intestinale printr-o alimentație corespunzătoare, prin consumul de probiotice și prebiotice de calitate, precum și prin evitarea factorilor care pot afecta flora intestinală (alimentație nesănătoasă, stres, antibiotice etc). Pentru o floră intestinală sănătoasă și echilibrată, noi vă recomandăm gama Bonflor.

Citește și...

Am selectat câteva articole care s-ar putea să te intereseze. Nu ezita să arunci o privire și să ne spui părerea ta!