Diareea la copii

Un scaun puțin mai moale nu este un motiv de îngrijorare, dar dacă acest lucru se repetă și apare la un interval din ce în ce mai scurt, atunci înseamnă că s-a instalat diareea.

Diareea la copii are diferite cauze. De obicei este infecțioasă și prezintă riscuri cu atât mai mari cu cât copilul este mai mic. Pentru că la diaree copilul pierde o cantitate mare de apă din organism, deshidratarea reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri, iar dieta joacă un rol adjuvant în vindecare.

Medicii definesc diareea prin emisia a peste 3 scaune lichide în 24 de ore. Vorbim despre diaree când numărul scaunelor diareice creşte în mod semnificativ, iar cantitatea de apă din scaun este crescută.

De fapt, diareea reprezintă un dezechilibru între absorbţia şi secreţia de apă. În mod normal, intestinul reglează absorbţia şi secreţia apei pe care organismul o utilizează astfel încât scaunele să aibă o textură normală. Din cauza unor factori care agresează şi inflamează mucoasa intestinală, echilibrul dintre absorbţie şi secreţie se poate distruge şi astfel apare diareea.

Diareea poate avea numeroase cauze:

– în majoritatea cazurilor, ea este provocată de virusuri (gastroenterite) sau de bacterii, care se multiplică în intestin provocând o inflamaţie care împiedică funcţionarea normală a acestuia

– alimente contaminate sau lipsa igienei care favorizează contaminarea virală sau bacteriană

– unele preparate alimentare foarte condimentate pot provoca diaree deoarece irită mucoasa intestinului

– anumite boli precum alergiile sau intoleranţele alimentare (la gluten, lapte), boala Crohn

– unele medicamente: de exemplu, antibioticele

Cum se tratează diareea?

De la primele semne de diaree, regula de aur este compensarea pierderii de apă şi săruri minerale. Dați-i să bea multe lichide: ceai de mentă sau afine, apă plată uşor îndulcită cu glucoză, supă limpede degresată sau apă în care s-a fiert orez.

Evită fluidele dulci. Zahărul nu va face decât să mărească necesitatea consumului de apă. În general, o dietă formată din alimente ce conțin carbohidrați, orez, grâu, cartofi și cereale ar trebui să ajute stomacul copilului.

Ce ar trebui evitat:

  • produsele lactate cu grăsimi – unt, lapte, înghețată sau brânză
  • alimentele prăjite sau grase
  • prăjiturile și bomboanele cu zahăr, mai ales cele care conțin sorbitol și alți îndulcitori artificiali, care ar putea avea efect laxativ
  • condimentele și alimentele condimentate, cum ar fi ardeiul iute, sosurile iuți, curry
  • fructele și legumele crude – acestea pot contribui la creșterea cantității de gaze intestinale. Până diareea se ameliorează ar trebui să evitați mai ales consumul de fasole, broccoli, mazăre, ceapă, conopidă și varză.

Alături de o alimentație adecvată, poți folosi Stoptrans® med, un dispozitiv medical destinat tratamentului simptomatic al diareei acute și cronice la copii (inclusiv nou-născuți) și adulți. Acesta protejează mucoasa digestivă, adsoarbe și captează toxinele, virusurile, bacteriile, favorizează eliminarea agenților patogeni care provoaca diaree și împiedică pierderea de apă și electroliți.

Distribuiti acest articol ...
Share on facebook
Facebook
0

Produse recomandate

Stoptrans® med, pulbere pentru suspensie orala
Stoptrans® med, pulbere pentru suspensie orala

Stoptrans med este un dispozitiv medical destinat tratamentului simptomatic al diareei acute si cronice la copii (inclusiv nou-nascuti) si adulti.

AFLĂ MAI MULTE