Stresul, inamic pentru imunitate

Este normal ca cel mic să se simtă puțin stresat înainte de un examen important sau în prima zi de școală. Însă, dacă devine stresat în permanență, există o problemă.

Pe termen lung, stresul poate avea efecte dăunătoare asupra anumitor celule imunitare. Se poate îmbolnăvi mai frecvent sau poate face forme mai severe de răceală și gripă dacă organismul său este supus presiunii stresului cronic.

Și pe lângă răceli, dacă sistemul imunitar este afectat înseamnă că este, în general, mai predispus bolilor.

Stresul la copii poate fi cauzat de teama față de activitățile școlare, de atmosfera din familie, dar și de social media.

Presiunea care se pune pe copil la școală, programul încărcat, activitățile extrașcolare și asteptările mari ale părinților și profesorilor, teama de eșec, dorința de a-i mulțumi pe cei din jur și bullying-ul pot fi cauze de stres pentru cei mici.

Și unele probleme de acasă pot cauza stres în rândul copiilor – certurile părintilor, poate chiar divorțul acestora, pierderea unei persoane apropiate, problemele financiare, părinți cu probleme emoționale sau adicții. De asemenea, și situațiile precum mutarea la o altă școală, într-un alt cartier sau altă țară îi pot face pe copii să fie neliniștiți.

Cum îți ajuți copilul să combată stresul

Dacă îți ajuți copilul să înțeleagă factorii care îl stresează, îl vei ajuta să combată și să controleze neliniștile care îi dau bătăi de cap.

 • Încurajează-ți copilul să îți spună ce are pe suflet
 • Discută cu el despre lucrurile care îl îngrijorează
 • Încercați să găsiți împreună rezolvări pentru probleme
 • Nu aborda problemele sale de parcă ar fi nesemnificative
 • Stabiliți un program după care să vă ghidați. Rutina înseamnă siguranță și echilibru, iar copilul va ști când e momentul de joacă, de relaxare, de teme, mâncare sau alte activități
 • Găsește-ți timp să te joci cu el, chiar dacă ai programul încărcat
 • Nu îi aglomera programul cu tot felul de activități extrașcolare, are nevoie de timp și pentru el
 • Găsiți anumite activități relaxante pe care să le faceți regulat
 • Asigură-te că se odihnește suficient
 • Controlează-ți propriul comportament și încearcă să combați, la rândul tău, stresul – ești un model pentru copilul tău
 • Explică-i că greșelile sunt normale și că împreună puteți trece peste orice obstacol
 • Anunță-ți copilul din timp dacă urmează o schimbare majoră. Așa îi va fi mai ușor să o accepte
 • Încurajează-l să facă sport și să petreacă timp în natură cu prietenii/colegii

Dacă observi că stresul s-a transformat în anxietate și că afectează calitatea vieții copilului tău, apelează la ajutorul unui psiholog pentru că, pe lângă bunăstarea zilnică, îi poate fi afectată și sănătatea.

Dacă stresul îi afectează somnul sau burtica, poți încerca Alinan® Sirop de liniștire. Este obținut din extracte naturale standardizate, cu proprietăți calmante, recomandat copiilor în cazul stărilor de agitație, pentru îmbunătățirea calității somnului și pentru funcționarea normală a sistemului digestiv.

Pentru imunitate poți folosi Propolis C Imunocomplex sirop care contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar, crește rezistența organismului la infecții, stimulează sinteza de anticorpi și ajută organismul să se refacă după perioada de boală.

Ce mai poți încerca din gama de imunitate:

Copii fericiți și sănătoși, părinți liniștiți

 

Distribuiti acest articol ...
Share on facebook
Facebook
0

Produse recomandate

Alinan Sirop de linistire
Alinan Sirop de linistire

Alinan® Sirop de linistire este un preparat obținut din extracte naturale standardizate, cu proprietăți calmante, recomandat copiilor în cazul stărilor de agitație, pentru îmbunătățirea calității somnului și pentru funcționarea normal a sistemului digestiv.

AFLĂ MAI MULTE