Blogul Alinan

Categorie:Creșterea copiilor
Toddleri

Cum îi afectează device-urile pe copii

140
Vezi mai multe articole
cum-i-afecteaz-device-urile-pe-copii

Ultimii doi ani ne-au schimbat mult din modul de viata si activitatile cu care eram obisnuiti, iar restrictiile ne-au pus creativitatea la grea incercare pentru ca ne-am vazut nevoiti sa gasim idei de activitati care sa le inlocuiasca pe cele pe care nu le-am mai putut face impreuna cu copiii in afara casei.


La toate acestea, s-a adaugat scoala online, asa ca ne-am trezit ca acestia petrec din ce in ce mai mult timp in compania device-urilor.

Acelasi lucru ni s-a intamplat si noua, parintilor, fie ca a trebuit sa lucram de acasa, fie ca am gasit in tableta sau telefon cel mai la indemana mijloc de relaxare.

Studiile ne arata ca cei mici au tendinta de a copia comportamentul parintilor atunci cand vinde vorba despre timpul petrecut pe dispozitivele mobile. Conform unui studiu publicat de Kaspersky, 48% dintre parinti si copii isi folosesc dispozitivele simultan in timpul zilei. Cercetarea a mai aratat ca parintii (80%) petrec mai putin de doua ore pe zi pe dispozitive, la fel fac si copiii lor, dar daca adultii isi folosesc gadget-urile mai mult de doua ore pe zi, copiii fac acelasi lucru.

Potrivit unui alt studiu (D&D Research, 2017), in Romania, copiii intre 2 si 5 ani stau in medie 3 ore si 4 minute pe ecrane, iar cei copiii intre 5 si 9 ani petrec in medie 3 ore si 54 minute. Si studiul realizat de Salvati Copii in 2018 ne arata ca 96% dintre copiii cu varste intre 12 si 17 ani folosesc un smartphone.


Cum ii afecteaza device-urile pe copii

Cand vine vorba de cei mici, specialistii ne recomanda ca pana la varsta de 3 ani, copiii sa nu aiba acces la niciun fel de dispozitiv, iar daca acest lucru se intampla, sa fie pentru un timp foarte scurt si doar impreuna cu parintii. De ce? Pentru ca utilizarea telefoanelor si a tabletelor le afecteaza capacitatea de concentrare, atentia, capacitatea de a comunica cu cei din jur si formarea vocabularului. In aceasta perioada, pentru a se dezvolta armonios, copiii au nevoie de stimuli din lumea exterioara.


Atentia si concentrarea le sunt afectate si copiilor de peste 3 ani, iar odata cu intrarea la scoala, vom constata ca vor avea rezultate slabe din cauza deficitului de atentie. Pe langa acestea, copiii vor simti ca nu mai au control asupra propriei vieti si se pot confrunta cu depresie.


Ce puteti face?

In primul rand, este important sa va analizati cu atentie si sa reducei timpul petrecut pe device-uri. Este un prim pas in a le arata copiilor ca timpul poate fi folosit si altfel.

  • Evitati sa puneti un televizor in camera in care petreceti cel mai mult timp cu copilul si in care acesta doarem (mai ales cand este foarte mic).
  • Stabiliti un timp fix pe care copilul il poate petrece pe telefon/ tableta/ televizor.
  • Verificati paginile online, jocurile si aplicatiile pe care le foloseste. Exista aplicatii de parenting control care va pot fi de ajutor.
  • Explicati-i cum sa foloseasca tehnologia in scop educativ si, in acelasi timp, vorbiti-i si de pericolele care pot aparea.
  • Introduceti in programul zilnic activitati care nu includ device-uri. Chiar si cand sunt mai mari, copiii au nevoie de timp petrecut cu cei dragi.

Citește și...

Am selectat câteva articole care s-ar putea să te intereseze. Nu ezita să arunci o privire și să ne spui părerea ta!