Pentru a se putea concentra mai bine pe învățat, copiii trebuie să fie motivați și să nu fie distrași de factorii externi. Să-i motivezi pe copii să învețe nu se numără printre cele mai ușoare task-uri pe care le ai ca părinte și nici nu este de mirare că cei mici își pierd ușor interesul pentru școală, cu atâtea distracții în jur (televizor, telefon, calculator, tabletă etc.).
Specialiștii vorbesc despre două tipuri de motivație: intrinsecă (în care o persoană obține motivație din dorința internă de a realiza ceva, pentru propria satisfacție) și extrinsecă (în care o persoană urmărește, prin activitățile și eforturile depuse, anumite recompense morale cum ar fi prestigiu, notorietate, faimă, statut sau materiale). Nu te-ai întrebat niciodată de ce copilul tău acumulează informațiile mai rapid și mai ușor atunci când i se promite o recompensă? Deși când vine vorba de învățat, motivația copiilor joacă un rol extrem de important, din păcate, mulți părinți se confruntă cu perioade în care copiii nu sunt atrași de nimic ce are legătură cu școala.
De ce își pierd copiii motivația?
- Așteptări prea mari din partea părinților – uneori, părinții au tendința de a seta obiective și așteptări nerealiste în ceea ce privește școala. Chiar dacă acestea sunt bine intenționate, ele pot fi copleșitoare pentru cei mici, care vor simți că nu pot face față așteptărilor părinților, ceea ce îi pot face să-și piardă motivația.
- Plictiseală – copilăria este perioada în care cei mici descoperă anumite abilități și noi hobbyuri, ceea ce poate duce la pierderea interesului sau neglijarea responsabilităților școlare.
- Stres și anxietate – presiunile din cadrul grupului din care fac parte, problemele din familie sau cerințele academice îi pot face pe copii să se simtă stresați, ceea ce duce la scăderea performanțelor și a concentrării și pierderea motivației.
- Materia dificilă sau modul de predare neatractiv – programa, felul în care este structurată materia, sau modul în care aceasta este predată, toate pot duce la o lipsă de interes din partea copiilor și adolescenților.
- Spațiul dedicat studiului este inadecvat – lipsa motivației poate să provină din faptul că spațiul care este dedicat studiului nu este unul corespunzător pentru învățat și realizarea temelor; dacă cel mic își face temele în pat, pe întuneric și cu televizorul aprins, este clar că nu se va putea concentra 100% pe ce are de făcut.
Cum îi poți face să-și redobândeacă interesul?
- Setează așteptări realiste – este foarte important să setezi obiective și așteptări realiste din partea copiilor și să le dai oportunitatea să-și dezvolte propriile interese și abilități, evitând să-i presezi să facă ceva pentru care nu se simt încă pregătiți. De asemenea, rezultatele obținute nu ar trebui să definească valoarea copiilor și indiferent de nota pe care o vor primi la un examen, cei mici trebuie încurajați în continuare să învețe și să-și dezvolte abilitățile.
- Încurajează-i și susține-i să încerce lucruri noi – pentru a evita plictiseala, trebuie să-i încurajezi pe cei mici să-și satisfacă curiozitățile. Susține-i în pasiunile lor și în activitățile care le fac plăcere și încurajează-i să-și găsească un hobby sau să-și petreacă timpul într-un mod complet diferit față de ceea ce fac de obicei.
- Oferă-le suport moral – mai ales în perioada examenelor, cei mici trec printr-o perioadă mai dificilă din punct de vedere emoțional. Ajută-i să gestioneze stresul discutând cu ei și oferindu-le soluții în ceea ce privește stresul. Arată-le că există și alte alternative și că pot fi făcute schimbări pentru a reduce anxietatea.
- Ajută-i să învețe – chiar dacă materia pare dificilă sau modul de predare nu este unul foarte atractiv, încearcă să aloci timp pentru a-ți ajuta copilul să învețe. Oferă-i variante de învățare mai distractive și prietenoase, încearcă să-l ajuți cu problemele pe care nu știe să le rezolve sau ajută-l să învețe o lecție dificilă.
- Asigură-i un spațiu optim pentru studiu – ai grijă ca în camera dedicată studiului să fie liniște, suficientă lumină și să fie dotată corespunzător, cu materiale de birotică (scaun, birou, lampă etc.), iar elementele care îl pot distrage pe cel mic (televizor, telefon, calculator) să fie înlăturate.
Cum să NU îți motivezi copilul să învețe:
- oferind recompense materiale în schimbul notelor
- etichetându-l ca ,,leneș”, ,,iresponsabil”, ,,delăsător”
- controlându-l tot timpul
- aplicând pedepse
- amenințându-l