Blogul Alinan

Categorie:Creșterea copiilor
Toddleri

Jocuri și activități pentru o mai bună concentrare

190
Vezi mai multe articole
jocuri-i-activiti-pentru-o-mai-bun-concentrare

„Te rog, fii atent!”, „Ti-am spus de atatea ori…”, „Tu asculti ce-ti spun?” Te gasesti de multe ori in astfel de situatii cand, desi i-ai repetat de mii de ori acelasi lucru, nu aude nimic din ce-i spui.

Cand vine vorba de strans jucariile, se lasa extrem de repede distras de altceva. Iti propune sa va jucati impreuna, dar pana este scoasa cutia cu jocul pe care si-l doreste, se razgandeste si isi gaseste altceva de facut. Si este campion la ratacit lucruri: nu stie niciodata unde si-a lasat manusile, fularul, caciula…

Nu este cazul sa ne panicam, dar trebuie luate tot felul de masuri, menite sa-i stimuleze pe cei mici sa se concentreze. Cel mai simplu va fi, asa cum ne sfatuiesc si specialistii, sa apelam la tot felul de jocuri de concentrare.


Spune ce culoare are… Ruga-l pe cel mic sa indice culoarea diferitelor obiecte din jur: ce culoare are paltonul persoanei din statia de autobuz, ce culoare are a treia masina ce va trece pe langa noi? Copilul trebuie sa-si concentreze atentia si sa ignore distractorii, pentru a putea da raspunsul corect.


Uita-te pe geam si cauta: un catel, o doamna cu palarie, un camion. Jocul este unul simplu, dar printre rezultate se numara faptul ca treptat, vom reusi sa extindem perioada de concentrare a atentiei copilului.


Jocurile de memorie, cu cartonase. Jocurile de memorie sunt unele dintre cele mai recomandate pentru imbunatatirea concentrarii la prescolari. Psihologii ne sfatuiesc sa le jucam cu ajutorul unor cartonase. In functie de varsta copilului, poti sa alegi oricare dintre urmatoarele variante ale acestui joc:

• Vei alinia mai multe cartonasele si il vei lasa pe copil sa se uite la ele. Dupa aceea, ii vei spune sa inchida ochii, in timp ce tu vei lua unul dintre ele si il vei ascunde. Copilul va trebui sa-ti spuna ce flash-card ai luat.

• Formati mai multe perechi de cartonase si apoi imprastiati-le. Misiunea copilului va fi sa refaca perechile, asa cum au fost initial.


„Simon spune…” Iata un joc devenit deja clasic, dar care este foarte bun pentru a-i obisnui pe copii (incepand cu varsta de 3 ani) sa se concentreze si sa fie atenti. Poti, in functie de varsta copilului, sa va jucati „Simon spune…” in tot felul de variante, astfel incat acesta sa dobandeasca noi cunostinte: pe culori, pe numere sau in limba engleza..


Diverse jocuri de gandire. Fie ca este vorba despre puzzle-uri, despre cuvinte incrucisate sau despre labirinturi.In conditiile in care copilul (de la 4 ani in sus) va trebui sa se concentreze cat mai bine pentru a le duce la capat, ele vor fi ideale pentru a-l face pe acesta sa aiba rabdarea si disponibilitatea pentru o asemenea activitate.


Statuia de pe scaun. Scopul acestui joc de concentrare este sa-l obisnuiasca pe al tau copil (de cel putin 4 ani) sa stea intr-o pozitie statica pentru un anumit interval de timp. Roaga-l sa stea pe un scaun fara sa se miste sau sa vorbeasca. Expertii sunt de parere ca acest joc nu va fi benefic doar pentru concentrare, dar il va invata si pe copil ce inseamna autocontrolul, precum si sa fie mai rabdator.


„Scaunele muzicale”. In mod sigur ca ai auzit de acest joc, ce este si el potrivit pentru a-l ajuta pe copil sa se concentreze mai bine in cadrul unei activitati. Cel mai bine este ca jocul sa se defasoare in grup, cu copii de la 3 ani in sus. Mai intai va trebui sa aveti la indemana mai multe scaune, pe care sa se aseze copiii cand muzica se va opri. Pune muzica si lasa-i pe copii sa danseze. La un anumit moment, vei opri muzica fara a-i anunta in prealabil. Ei vor trebui sa apuce sa se aseze pana cand tu vei face acest lucru. Cei care raman fara scaun vor iesi din joc.


„Hai sa mergem pe bustean!” Provoaca-ti copilul sa-si tina echilibrul strabatand, de la un capat la altul, un bustean. Activitatea va fi cu atat mai antrenanta cu cat vor fi mai multi participanti si veti organiza o competitie, gen cine reuseste sa ajunga primul la capatul busteanului. Nu numai ca astfel il vei stimula pe copil (de la 4 ani in sus) sa-si dezvolte simtul echilibrului, dar il vei obisnui sa se concentreze mai bine pentru a duce la capat o activitate.


„Gaseste diferentele”. In functie de varsta si abilitatile copilului, poti gasi imagini mai grele sau mai usoare, cu mai multe sau cu mai putine diferente, ce pot fi mai usor sau mai dificil de sesizat. Activitatea este excelenta pentru a-l familiariza pe copil cu o mai buna concentrare pe parcursul unei activitati, dezvoltandu-i totodata si atentia si perspicacitatea. Pentru copiii mai mari (de peste 7 ani), poti sa stabilesti o limita de timp in care sa fie gasite diferentele.


„Jocul monedelor”. Acest joc de concentrare este potrivit unui copil mai mare (de la 7 ani in sus), dezvoltandu-i totodata atentia si memoria vizuala. Pentru a va juca veti avea nevoie de mai multe monede, de mai multe feluri. O parte dintre ele vor fi folosite pentru a fi puse pe categorii, in gramezi, iar restul (si acestea trebuie sa fie de acelasi fel cu cele din gramezi) vor fi utilizate separat. Prima data vei grupa tu monedele si il vei ruga pe copil sa se uite, pentru cateva minute, la modul in care acestea sunt grupate si asezate. Dupa aceea vei acoperi gramezile facute de tine. Copilul va trebui sa poata sa-si grupeze si el monedele libere, respectand totodata succesiunea in care gramezile au fost asezate de catre tine. Pentru a face activitatea mai dificila, fixeaza o limita de timp in care copilul va trebui sa desfasoare activitatea.


Ce numar lipseste? Implicandu-ti copilul (mai mare de 5 ani) intr-un asemenea joc, il vei invata sa se concentreze mai bine si il vei ajuta sa acumuleze/sa-si consolideze cunostintele despre numere. Tu vei incepe sa spui niste numere si, la un moment dat, vei sari peste unul sau doua. Copilul va trebui sa spuna cat mai repede despre ce numere este vorba. In cazul in care la joc vor participa copii mai mari de 7 ani, poti numara, de exemplu, din doi in doi sau poti numara in ordine descrescator.


„Intrebarile”. Acest joc este adecvat unui copil mai mare de 4 ani. Tot ce vei avea de facut este sa aduci in fata copilului un obiect. Lasa-l sa priveasca obiectul respectiv pentru cateva minute. Dupa aceea ascunde-l si incepe sa-i pui tot felul de intrebari legate de obiectul respectiv. Nu numai ca acest joc de concentrare il va face mai receptiv, dar ii va imbunatati si atentia. De asemenea, poti creste dificultatea intrebarilor pe masura ce copilul creste.


„Am fost la supermarket si am cumparat…”. Jocul este potrivit pentru un grup de copii mai mari de 5-6 ani si ii va ajuta nu numai sa-si imbunatateasca atentia si concentrarea, dar si sa-si exerseze cunostintele legate de litere si sa-ti imbogateasca vocabularul. Copiii vor sta grupati intr-un loc si unul dintre ei va trebui sa deschida jocul cu: „Am fost la supermarket si am cumparat…” (va trebui sa spuna un obiect ce incepe cu litera A). Urmatorul participant va trebui sa precizeze un obiect care sa inceapa cu litera B, iar urmatorul va trebui sa spuna nu numai un obiect care incepe cu C, dar si sa fi retinut numele obiectelor spuse de ceilalti copii.


„Ni se incurca limba!” Un astfel de joc este adecvat copiilor mai maricei (de la 7 ani in sus) si ii va ajuta nu numai sa se concentreze mai bine, dar si sa-si imbunatateasca considerabil dictia si atentia. Cateva exemple de constructii: Sase sasi in sase saci; O baba balana mananca o banana babana; Cele cinci sute cincizeci si cinci de ciuperci ciuruite pentru ciorba; Piatra crapa capra, capra crapa piatra; Fata fierarului Fanica face fasole frecata fara foc, fiindca focul face fum; Un vultur sta pe pisc cu un pix in plisc.

Citește și...

Am selectat câteva articole care s-ar putea să te intereseze. Nu ezita să arunci o privire și să ne spui părerea ta!