Blogul Alinan

Categorie:Creșterea copiilor
(Pre)adolescenți

Sfaturi utile pentru examene

130
Vezi mai multe articole
sfaturi-utile-pentru-examene

Pregătirile pentru examen sunt în toi: copiii învață, repetă, părinții îi încurajează, sunt atenți să mănânce echilibrat, să se relaxeze și să doarmă bine. Chiar și așa, tot mai avem un as în mânecă pentru a ne asigura că aceștia vor ieși triumfători în lupta lor cu examenele: un set de sfaturi utile menite să-i ajute să se concentreze în timpul examenului și să-și aplice cunoștințele acumulate într-un mod cât mai eficient.

  • Citirea cu atenție a întrebărilor – Spune-i copilului tău că este esențial să citească cu mare atenție fiecare întrebare sau sarcină pentru a putea înțelege cu exactitate ceea ce i se cere. Este foarte important să nu se grăbească, mai ales atunci când vine vorba despre înțelegerea cerințelor/întrebărilor, pentru a evita interpretările și rezolvările/răspunsurile greșite.
  • Planificarea timpului – După citirea întrebărilor, copiii ar trebui să-și facă o idee despre cât timp ar trebui să aloce pentru fiecare dintre acestea. Acest lucru ajută la gestionarea eficientă a timpului, evitând astfel panica generată de neîncadrarea în timpul alocat.
  • Răspunsuri concise și clare – Încurajează-ți copilul să fie cât mai clar și concis atunci când abordează întrebările sau rezolvările problemelor. Este important ca acesta să fie cât mai coerent în exprimare și să evite răspunsurile prea complicate sau informațiile irelevante (care nu au legătură cu subiectul).
  • Prioritizarea întrebărilor – Sfătuiește-ți copilul ca în cazul în care întâmpină dificultăți în rezolvarea anumitor probleme sau în a răspunde la anumite întrebări, să treacă mai departe și să le prioritizeze pe următoarele. Pentru o eficiență maximă și pentru a gestiona mai bine timpul, este indicat să se concentreze întâi pe întrebările și problemele mai accesibile și să revină ulterior la cele mai dificile. De asemenea, spune-i să aibă încredere în propriile abilități și să nu se descurajeze în timpul examenului atunci când întâlnește o întrebare/problemă care pare mai complicată, deoarece gândirea pozitivă și încrederea de sine contribuie la performanțe mai bune.
  • Verificarea răspunsurilor – Spune-i copilului tău că ideal ar fi să-și aloce ceva timp pentru verificarea răspunsurilor înainte de finalizarea examenului. Astfel, acesta poate identifica și corecta eventualele greșeli sau omisiuni.
  • Respectarea regulilor examenului – Amintește-i copilului tău să respecte pe deplin toate regulile și instrucțiunile specifice ale examenului. Printre acestea se numără: evitarea copiatului, folosirea corectă a instrumentelor de scris și respectarea cerințelor de formatare sau de prezentare a răspunsurilor. De asemenea, spune-i să fie atent atunci când îndrumătorii oferă instrucțiuni în ceea ce privește examenul.

Citește și...

Am selectat câteva articole care s-ar putea să te intereseze. Nu ezita să arunci o privire și să ne spui părerea ta!