Blogul Alinan
Alimentație sănătoasă, rutine de somn, dezvoltare cognitivă și multe altele.Te-ar putea interesa și...
Blogul Alinan
Alimentație sănătoasă, rutine de somn, dezvoltare cognitivă și multe altele.Te-ar putea interesa și...
Blogul Alinan
Alimentație sănătoasă, rutine de somn, dezvoltare cognitivă și multe altele.Diminețile de toamnă au un farmec aparte. Aerul e mai rece, frunzele foșnesc sub pașii grăbiți spre școală, iar ghiozdanele par mai grele ca niciodată. Pe măsură ce temperaturile scad, sistemul imunitar al copiilor are nevoie de un plus de sprijin. Iar prima linie de apărare se construiește în farfurie, printr-o alimentație echilibrată, bogată în vitamine, minerale și alimente de sezon.
Strugurii conțin vitamina C, vitamina K, resveratrol (un antioxidant puternic care ajută la protejarea celulelor și oferă energie). Pot fi introduși în dietă ca gustare între mese sau în salata de fructe. Pentru copiii mici, boabele se taie în jumătate pentru siguranță.
Dovleacul este o sursă excelentă de Beta-caroten, vitamina C, potasiu și fibre. Susține vederea, imunitatea, sănătatea pielii și a mucoaselor respiratorii. Dovleacul poate fi introdus în alimentația copiilor sub formă de supă-cremă, piure dulce cu un strop de scorțișoară, copt la cuptor sau în plăcinte de casă.
Perele conțin vitamina C, vitamina K, potasiu și fibre solubile. Acestea susțin digestia, hidratarea și confortul intestinal prin prevenirea constipației. Acestea pot fi consumate crude, coapte la cuptor, în compot fără zahăr sau adăugate în terci de ovăz sau smoothie-uri.
Sfecla roșie conține acid folic (vitamina B9), vitamina C, fier, antioxidanți (betacianine), care susțin formarea globulelor roșii, oxigenarea organismului și rezistența la oboseală. Poate fi consumată fiartă sau coaptă și pasată în piure, sub formă de suc natural combinat cu măr și morcov, sau adăugată în chifetele vegetale colorate.
Cartofii dulci conțin beta-caroten (vitamina A), vitamina C, potasiu și fibre; ei susțin imunitatea, vederea, nivelul de energie și digestia. Pot fi adăugați la mesele celor mici copți la cuptor, sub formă de piure sau tăiați bastonașe pentru „cartofi prăjiți” sănătoși la cuptor.
Ciupercile conțin vitamine din complexul B (B2, B3, B5), seleniu, zinc, antioxidanți, ce susțin sistemul nervos, metabolismul energetic și imunitatea celulară. Acestea pot fi gătite termic – în supe, paste, tocănițe sau la cuptor cu orez și legume. Nu se oferă crude copiilor mici.
Merele conțin vitamina C, fibre, polifenoli antioxidanți, ce ajută la susținerea imunității, digestiei și echilibrului intestinal. Acestea pot fi consumate de către copii crude, rase în piureuri, coapte la cuptor sau transformate în sos de mere fără zahăr – ideal ca topping pentru clătite sau terci de ovăz.
Chiar și o dietă echilibrată poate avea mici lipsuri în sezonul rece, mai ales la capitolul vitamina D. De aceea, medicii pediatri recomandă după caz suplimentarea cu vitamine și minerale potrivite vârstei – mai ales în perioadele de creștere sau de colectivitate.
Te-ar putea interesa și...